Chef's message
kok-lg

Over ons

Koks uit Spanje: Innovatieve Kracht in de Nederlandse Horeca

Koks uit Spanje is een vooruitstrevend Nederlands platform dat als schakel fungeert tussen werkgevers en werknemers in de horecasector. Ons focusgebied omvat vacatures in de keuken, bediening, receptie en housekeeping, zowel voor ervaren professionals als voor enthousiaste stagiaires.

Onze gekwalificeerde kandidaten komen voornamelijk uit Spanje en Portugal. Dit zijn gedreven vakmensen die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk.

De horecaondernemingen waarmee we samenwerken, zijn op zoek naar toegewijde medewerkers met solide opleidingen, uitstekende beheersing van de Engelse taal, een positieve mentaliteit en een aangename werkethiek. Ze denken verder dan nationale grenzen en hebben één duidelijk doel voor ogen: zo snel mogelijk die lastige vacature(s) vervullen.

Lees hier alles over hoe we te werk gaan.

Het Ontstaan van Koks uit Spanje

In 2018 werd Koks uit Spanje (K.U.S.) opgericht door Dick van Ostaden, een rasechte horecaman met 25 jaar ervaring, waarvan de laatste jaren als ondernemer van Restaurant Boshuys Hermitage in Oisterwijk.

Als ondernemer werd Dick keer op keer geconfronteerd met de uitdaging om vooral keukenvacatures in te vullen. Het personeelstekort was toen al nijpend, en creativiteit alleen bleek niet meer afdoende. Frustratie nam toe.

Het idee om koks uit Spanje aan te trekken, bleek een schot in de roos. Integratie en aanpassing verliepen soepel, communicatie was geen barrière en ze bleken vol passie en toewijding te zijn. Bovendien beschikten ze over uitstekende opleidingen, een positieve houding en een prettige werkwijze. Dick had zijn keukenbrigade weer op sterkte en was enthousiast.

Zijn positieve ervaringen vonden weerklank in gesprekken met collega-ondernemers, en één voor één toonden zij interesse. Ook zij kampten met het vinden van ervaren keukenpersoneel. Dick hielp hen vrijblijvend en steeds meer ondernemers hadden uiteindelijk Spaanse koks in hun keukens staan.

Deze bemiddeling kreeg snel vaart, en Dick besloot zijn horeca-activiteiten te beëindigen en zich volledig te richten op de bemiddeling van Spaanse koks en later ook bedienend en facilitair personeel. Zo werd Koks uit Spanje geboren!

Ruime Media-aandacht

Het schrijnende tekort aan horecapersoneel is vaak onderwerp van gesprek in de media. Vrijwel elke ondernemer staat voor deze uitdaging, en de frustratie is merkbaar. Ondernemers vissen in dezelfde vijver en een continue toestroom van nieuwe studenten blijft veelal uit.

De aanpak van Koks uit Spanje bleef niet onopgemerkt, en verschillende media besteedden aandacht aan dit nieuwe initiatief. Lokaal en nationaal werd Dick de afgelopen jaren benaderd om zijn visie te delen.

Inmiddels is Koks uit Spanje uitgegroeid tot een belangrijke speler in de bemiddeling tussen buitenlandse werknemers en horecaondernemingen in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. Tot nu toe zijn honderden tevreden werknemers aan de slag gegaan, en we hebben tientallen tevreden horecabedrijven als loyale klanten.

Bekijk hier een selectie van onze media-aandacht.